Αν αποφασίσατε να μπείτε στο μαγικό κόσμο του τένις τότε πριν ξεκινήσετε τα απαραίτητα μαθήματα, θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο να κατανοήσετε από πόσα και ποια είναι τα μέρη μιας ρακέτας τένις. Με αυτό τον τρόπο, όταν οι φίλοι σας, προπονητές σας ή οι συμπαίκτες σας αναφέρονται σε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της ρακέτας που χρησιμοποιούν, θα είσαστε σε θέση να καταλαβαίνετε σε τι ακριβώς αναφέρονται και να μπορείτε να μιλάτε μαζί τους για το ίδιο θέμα γεμάτοι γνώση και αυτοπεποίθηση.


Αν βρίσκεστε στη διαδικασία να αγοράσετε την πρώτη σας ρακέτα ή να αγοράσετε μια καινούργια ρακέτα, τότε το συγκεκριμένο άρθρο θα σας φανεί τρομακτικά χρήσιμο για να κατανοήσετε το ρόλο που παίζει το κάθε μέρος της ρακέτας που πρόκειται να επιλέξετε και πως το κάθε μέρος μπορεί να επηρεάσει το παίξιμό σας. Αυτή η γνώση λοιπόν, θα σας βοηθήσει τόσο την αξιολόγηση όσο και την τελική επιλογή της ρακέτας σας.

Επίσης, από τη στιγμή που έχετε την ευκαιρία να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας γύρω από τα μέρη της ρακέτας, μην ξεχάσετε να εξερευνήσετε το νέο λεπτομερή κατάλογο για τις ρακέτες τένις 2019.
Χαρακτηριστικά

Με την πάροδο των ετών, η τεχνολογία μιας ρακέτας τένις έχει εξελιχθεί με αλματώδη βήματα και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα κατασκευαστικά όρια του παρελθόντος.  Ωστόσο, τα βασικά μέρη μιας ρακέτας έχουν παραμείνει ίδια.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα μέρη από τα οποία αποτελείται μια ρακέτα τένις μαζί με μία σύντομη περιγραφή για το κάθε ένα από αυτά.
Για τη δική σας διευκόλυνση, παραθέτουμε ένα διάγραμμα το οποίο μπορείτε να έχετε μπροστά σας ως σημείο αναφορά για το κάθε μέρος που θα περιγράφουμε.

 

Κεφαλή (Head)
Κεφαλή είναι η επιφάνεια της ρακέτας που δημιουργούν οι χορδές. Η επιφάνεια της ρακέτας έχει τον κυρίαρχο ρόλο στη συνολική ισχύ μιας ρακέτας που μπορεί αυτή να αποδώσει. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η κεφαλή, τόσο περισσότερη δύναμη που αποδίδει και όσο μικρότερη είναι η κεφαλή, τόσο λιγότερη δύναμη δίνοντας όμως στον παίκτη τη δυνατότητα να έχει καλύτερο έλεγχο των χτυπημάτων.


Η επιφάνεια μιας ρακέτας ποικίλει ανάλογα τον τύπο αλλά και το επίπεδο του παίκτη που θα τη χρησιμοποιήσει. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες επιφάνειες κυμαίνονται μεταξύ 95 και 110 τετραγωνικές ίντσες. Για αρχάριους παίκτες συστήνουμε ρακέτες με μεγαλύτερη επιφάνεια (πάνω από 102 sq.in.) που τους αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια λαθών όσο αφορά τα χτυπήματα.Προφίλ (Beam)
Το προφίλ μιας ρακέτας είναι το πάχος της περιμέτρου της κεφαλής της ρακέτας. Το προφίλ διαφέρει μεταξύ των τριών διαφορετικών τύπων ρακετών τένις. Ίσως ένα από τα  τμήματα μιας ρακέτας που αγνοούν οι περισσότεροι αλλά που παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική απόδοση ρακέτας.


Τις περισσότερες φορές ρακέτες που επιλέγονται με κριτήριο την απόδοση ισχύος έχουν μεγαλύτερο πάχος προφίλ το οποίο επιτρέπει στις χορδές να κινούνται πιο ελεύθερα και ως εκ τούτου βοηθούν στη δημιουργία πρόσθετης δύναμης όσο αφορά τα χτυπήματα. Από την άλλη πλευρά, όταν το κριτήριο επιλογής μιας ρακέτας είναι ο καλύτερος έλεγχος των χτυπημάτων, το προφίλ είναι μικρότερο, επιτρέποντας μικρότερη κίνηση (αιώρηση) ή λιγότερη ισχύ και περισσότερο έλεγχο.
Μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε το προφίλ μεταξύ ρακετών εάν τις τοποθετήσουμε στο έδαφος δίπλα-δίπλα. Είναι ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε κατά την αγορά μιας νέας ρακέτας.

Χορδή (String)
Οι χορδές σε μια ρακέτα τένις αποτελούν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της. Λειτουργούν όπως ένα τραμπολίνο κατά τη διαδικασία επαφής της μπάλας στην επιφάνειά της.


Υπάρχει τεράστια ποικιλία χορδών σε διαφορετικά πάχη και είναι κατασκευασμένες από διαφορετικά υλικά (φυσικό έντερο, συνθετικό έντερο, multifilament, πολυεστερικές). Το πάχος της χορδής αλλά και το υλικό κατασκευής παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική απόδοση μιας ρακέτας τένις. Οι χορδές και η ένταση που τεντώνεται η χορδή μιας ρακέτας μπορεί να επηρεάσουν άμεσα: ισχύ, έλεγχο, spin και δόνηση καθ’ όλη τη διαδικασία παιξίματος.


Για τους αρχάριους συνίσταται ένα μαλακό πλέγμα (multifilament ή συνθετικό έντερο) που θα τους δώσει μεγαλύτερη άνεση και δύναμη στα χτυπήματά τους. Οι πιο προχωρημένοι τενίστες χρησιμοποιούν σκληρές χορδές (πολυεστερικές) για καλύτερο spin, έλεγχο αλλά και αντοχή.


Προστατευτικό προφίλ (Bumper Guard)
Στην κορυφή των κεφαλών που καλύπτουν τη ράχη, το προστατευτικό του προφίλ προστατεύει το προφίλ μιας ρακέτας του τένις όταν αυτή χτυπάει στο έδαφος.


Συνήθως τα προστατευτικά προφίλ είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικό πλαστικό τα οποία με την πάροδο του χρόνου θα χρειαστούν αντικατάσταση για να αποφευχθεί το γδάρσιμο του πλαισίου της ρακέτας. Με το συχνό παίξιμο εάν οι φθορές του προστατευτικού προφίλ δεν αντιμετωπιστούν άμεσα με αντικατάσταση μπορεί να οδηγήσουν στο ράγισμα ή και το σπάσιμο του σκελετού της ρακέτας.


Ροδέλες (Grommets)
Οι ροδέλες είναι πλαστικά ένθετα που εκτείνονται μέσα από τις τρύπες των χορδών γύρω από ολόκληρη την κεφαλή μιας ρακέτας. Οι προστατευτικές ροδέλες ή δακτύλιοι βοηθούν στην προστασία των χορδών από την τυπικά σκληρή επιφάνεια και τις άκρες μέσα στις τρύπες των χορδών.
Επιπλέον, το πάχος των ροδελών έρχεται συχνά σε ένα συγκεκριμένο πλάτος ανά ρακέτα του τένις για να επιτρέπει ή να περιορίζει την κίνηση των χορδών. Με ρακέτες ισχύος, συχνά θα διαπιστώσετε ότι οι ροδέλες είναι πιο φαρδιές, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση των χορδών, ενώ οι ρακέτες ελέγχου θα έχουν στενότερες ροδέλες για να αποτρέψουν την υπερβολική κίνηση.

Άξονας (Shaft)
Ο άξονας μιας ρακέτας εκτείνεται από το κάτω μέρος της κεφαλής της ρακέτας μέχρι το άκρο της ρακέτας ή το άκρο της λαβής της ρακέτας. Στην κορυφή του άξονα υπάρχει ο λαιμός της ρακέτας και στη συνέχεια κάτω από το λαιμό η λαβή.


Λαιμός (Throat)
Ο λαιμός μιας ρακέτας ξεκινά στην κορυφή της λαβής και χωρίζεται σε δύο τμήματα, τα οποία εκτείνονται προς τα έξω και στις δύο πλευρές της ρακέτας. Εκεί ξεκινάει και ο σχηματισμός της κεφαλής.


Το κέντρο του λαιμού είναι κοίλο για να μπορεί να κρατήσει το βάρος της ρακέτας προς τα κάτω και είναι όπου προέρχεται ένα μεγάλο μέρος του flex σε μια ρακέτα. Μια "άκαμπτη" ρακέτα συχνά έχει λιγότερο εύκαμπτο λαιμό. Αυτό συμβάλλει να βοηθήσει να παράγει επιπλέον δύναμη κατά τη διάρκεια χτυπήματος.


Λαβή (Handle)
Η λαβή μιας ρακέτας είναι το κάτω μέρος του άξονα της ρακέτας και είναι το τμήμα της ρακέτας που κρατιέται όταν παίζει κάποιος τένις. Συχνά οι κατασκευαστές  επιμηκύνουν τη λαβή προκειμένου να διαθέτουν μια "εκτεταμένη" έκδοση, η οποία προσδίδει μόχλευση και περισσότερη δύναμη.


Η περιφέρεια των λαβών ή το μήκος της εξωτερικής ακμής μιας λαβής για ρακέτες κυμαίνεται από 4 ίντσες έως 4 ⅝ ίντσες. Είναι σημαντικό να επιλέξετε λαβή στο σωστό μέγεθος για να εξασφαλίσετε άνεση και ταυτόχρονα να περιορίσετε την πιθανότητα τραυματισμού από μια λάθος επιλογή λαβής που είναι πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη.


Grip – Κάλυμμα λαβής
Το grip – κάλυμμα λαβής της ρακέτας είναι το εξωτερικό περίβλημα της λαβής της ρακέτας. Βοηθά στο σταθερό κράτημα της ρακέτας και ταυτόχρονα παρέχει μια προστατευτική επιφάνεια  για να προστατεύεται το χέρι από την σκληρή επιφάνεια της λαβής. Τέλος συμβάλλει στην εξασφάλιση σταθερής σύνδεσης του άκρου της ρακέτας με τη λαβή.


Butt
Butt είναι το άκρο της ρακέτας και αποτελεί ουσιαστικά το κατώτατο τμήμα της λαβής της. Είναι ελαφρώς πιο φαρδύ από τη λαβή και βοηθά να εξασφαλίσετε ότι οι ρακέτες παραμένουν σταθερές στο χέρι στην κίνηση αιώρησης.


Butt Cap
Το «καπελάκι» ή καπάκι του butt είναι το εξάρτημα της ρακέτας το οποίο  απλώς σφραγίζει το κάτω τμήμα της λαβής και είναι το σημείο όπου οι κατασκευαστές ρακέτας θα τοποθετήσουν το λογότυπό τους καθώς και το μέγεθος της λαβής του ρακέτας.

Είσαστε πανέτοιμοι! Τώρα που γνωρίζετε τα διάφορα τμήματα μίας ρακέτας τένις, μπορείτε με σιγουριά να επιλέξετε τη δική σας.